B R O S E N SRond 1995 kreeg ik een mail van iemand die me schreef dat hij een schilderij had van een oorlogstafereeltje met daarop twee tweedekker vliegtuigen, geschilderd door ene F. Brosens. En of ik dat niet wilde kopen? Ik was een beetje wantrouwig. Iedereen kan een "kunstwerkje" maken, daar een willekeurige naam op zetten en dat dan proberen te verkopen. Dus neen, daar ben ik verder niet op ingegaan.

Maar daarna heb ik in de loop der jaren toch nog een stuk of zes meldingen gekregen van mensen die één of twee schilderijen hadden van F. Brosens. Twee van hen wilden hun schilderij zelfs aan mij geven. Het ene ligt nu hier, het andere is uiteindelijk toch nog in de familie gebleven en hangt nu "ergens in het Antwerpse".

Francis Brosens is geboren op de Brouwersvliet in Antwerpen op 18 juni 1862. Hij werkte in de haven als natiebaas. Op 30 mei 1891 trouwde hij in Antwerpen met Elvena Josephine Brukewich die op 30 mei 1864 in Cardiff (GB) geboren was. Ze hadden op 18 juni 1892 te Antwerpen een zoon Oswald Jacobus Mauritius. Ik weet van niemand van hen wanneer ze overleden zijn.
Zijn voorouders ken ik tot ongeveel 1650, maar geen nakomelingen. Misschien is de tak uitgestorven?

Dit is het schilderij dat bij mij thuis ligt. Van 1924. Er is geen lijst meer aan en het is vrij groot, iets van 90 op 70 cm.

brug

De Brosens die het graag wil hebben kan mij een mailtje sturen met de reden waarom hij het zou krijgen. En dan kunnen we verder afspreken.

Dit zijn nog enkele andere werken van hem:

stadgehuchtheg
kanaalburcht
| home | Gery Brosens - 4 januari 2024